Last van een dipje? Een pil uit de Bieb doet wonderen.

Last van een dipje?

Wie last heeft van een dipje kan terecht bij de Culturele Apotheek voor een boekenconsult, zo lees ik in de bijlage van de Volkskrant van 15 februari j.l. Ik vind het een verrassende en mooie ontwikkeling, dat er in therapie en coaching steeds meer gebruik gemaakt wordt van de heilzame werking van boeken. Het besef dat boeken kunnen bijdragen aan een gelukkig leven is al eeuwenoud. Aristoteles filosofeerde al over een door literatuur en Griekse tragedie gestimuleerde catharsis (de mentale, emotionele en lichamelijke bevrijding van een probleem waardoor wij ons vernieuwd voelen).  Alain de Botton, oprichter van ‘The School of Life’, zorgde voor de comeback van de bibliotherapie.

De heilzame werking van boeken.

Ik geloof in de heilzame werking van boeken. Iemand die bij mij komt omdat hij of zij vastgelopen is of last heeft van onvervulde verlangens, help ik verder door samen te kijken welke boeken hij of zij kan lezen, die passen bij hun thema’s.

Een vrouw die het moeilijk vond om zichzelf te laten zien en onzeker was, raadde ik aan om Een schitterend gebrek van Arthur Japin te lezen. Na het lezen had ze meer inzicht waarom ze dit zo moeilijk vond. Het boek gaf haar de mogelijkheid om te kiezen: waar en wanneer laat ik mezelf zien en wanneer niet.

Scepsis

Natuurlijk is het niet zo dat een depressie spontaan overgaat als iemand een goed boek leest, dat zou wat al te simpel zijn. Daar is nog wel iets anders voor nodig. Maar als aanvulling, afhankelijk van het probleem en het verhaal, kan iemand zeker op weg worden geholpen. De herkenning in het verhaal en de aha-ervaring van ‘ik ben niet de enige’ met dit probleem, kan een heilzame uitwerking hebben. Enige scepsis is dus wel op zijn plaats. Iemand met een eetverslaving is niet echt gebaat bij het grote toetjesboek.

Als de bibliotherapie steeds meer een plek krijgt in de samenleving dan snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste kopen we meer boeken en dat is goed voor de boekenverkoop. Ten tweede lezen we pillen in plaats van dat we ze slikken en dat vermindert de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg. Een mooie bijkomstigheid, vind je niet?

Recepten

Recept van mij als iemand niet kan kiezen:

  • De passie, Jeanette Winterson, op het spel zetten wat het meest dierbaar is, en ……

Recepten tegen winterdepressie van de culturele Apotheek:

  • Liefdesval, Esther Freud, ‘voor de nodige Italiaanse zomerhitte’.
  • Scheepsberichten, Annie Proulx, ‘in het kader van: het kan nog veel kouder’.

Lees meer op http://cultureleapotheek.nl/

 

Plaats een reactie