Beter slapen kun je leren

Slaap problemen?

Iedereen slaapt weleens slecht. Het wordt een slaapprobleem als je er overdag hinder van hebt. Tijdens de informatieavond op dinsdag 27 mei in Westzaan vertel ik over slaap en slapeloosheid en hoe je beter slapen kunt leren door de Saraja Slaapcursus.

Slaapproblemen

Moeizaam in slaap komen, te vroeg wakker worden of midden in de nacht wakker liggen. Eén op de drie Nederlanders heeft hier geregeld last van. Tien procent heeft langer dan een maand last van slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd. In dat geval wordt de slapeloosheid een slaapprobleem en dat is een probleem op zich.

Een paar nachten weinig slapen is geen reden voor bezorgdheid

Iedereen slaapt wel eens een paar nachten slecht, dat is geen reden voor bezorgdheid. Het wordt anders wanneer de slapeloze nachten hun stempel op het dagelijks leven drukken. Dit kan zich uiten in prikkelbaarheid, concentratieproblemen, somberheid, vatbaar zijn voor ziekten en minder bestand zijn tegen stress. De vicieuze cirkel ligt op de loer: het functioneren overdag kost steeds meer energie. Dit leidt tot zorgen en spanning: de basis voor een slechte nachtrust.

Ingrijpende gebeurtenis

Vaak zijn slaapproblemen een gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Bijvoorbeeld een scheiding, ontslag of ziekte. Ook financiële zorgen, problemen in relaties of op het werk kunnen leiden tot slechter slapen. Ondanks dat de oorzaak van het slaapprobleem na verloop van tijd verdwijnt, kan het slechter slapen blijven bestaan. Middelen om het probleem te doorbreken en om overdag een fitter gevoel te geven helpen, maar regelmatig is er een steeds hogere dosering nodig. Het eigenlijke probleem wordt niet aangepakt.

Kosteloze Informatieavond

Hoe je het probleem wel bij de wortel kunt aanpakken, vertel ik tijdens de informatieavond. Ik geef informatie over de functie van slapen en de biologische klok. Wat is slapeloosheid? Wat kun je overdag doen om ’s nachts rust te vinden? En natuurlijk is er ruimte voor vragen en tips. Je krijgt een voorproefje van de Saraja Slaapcursus die start op dinsdagochtend 8 juli en op dinsdagavond 2 september en woensdagochtend 3 september in Westzaan.

Waar en wanneer?

J.J. Allanstraat 53, 1551 RA Westzaan.
Dinsdag 27 mei van 19.30 tot 21.00 uur.

Wil je meer weten?

Bel of mail gerust: 06 29363415 / info@marjandolsma.nl /

Plaats een reactie